Strategienota niet-residentiële gebouwen

Opdrachtgever: Vlaams Energie Agentschap

Tags: School, Kantoor, Sport & Cultuur, Commercieel, Horeca, Zorg, Advies en onderzoek

In opdracht van het Vlaams Energie Agentschap heeft Efika een strategienota opgesteld voor de renovatie van niet-residentiële gebouwen.

Om het huidige tertiaire gebouwenbestand te analyseren, hebben we gebruik gemaakt van 4 datasets : 

  1. EPB dataset kantoren en scholen (2.371 dossiers)
  2. EPC dataset voor publieke gebouwen (7.073 dossiers)
  3. Energiegebruiken 2015 (gas + elektriciteit) van de tertiaire gebouwen door netbeheerders Eandis en Infrax (315.226 dossiers)
  4. Kadastergegevens

Voor de kengetallen (kWhp/m²) hebben we deze energiegebruiken gekoppeld aan een berekende vloeroppervlakte op basis van de kadastergegegvens. Uiteindelijk konden we voor 76.696 gebouwen kengetallen berekenen. Voor opmerkingen en aanbevelingen i.v.m. de volledigheid/correctheid van de data verwijzen we naar het rapport.

 

Een deel van de onderliggende data kan u via Tableau publiek meer in detail bekijken. De uitleg bij de dataset vindt u in Bijlage 1 van het rapport.  Bij de analyse van de data in Tableau vindt u 4 grafieken :

 

Histogram met aantal gebouwen

U vindt een overzicht van de gebouwen, opgedeeld per grootte en per sector in de eerste grafiek in Tableau.

Opvallende conclusie is dat slechts 9% van de gebouwen (categorie groot en EBO) verantwoordelijk zijn voor 67% van de totale primaire energie in de tertiaire sector. Dit terwijl de kleine bedrijven (23% van de adressen) slechts 2,36% van de totale primaire energie in de tertiaire sector vertegenwoordigen.

 

Histogram en evolutie kengetal per bouwperiode

Per subsector werd het gemiddelde energiekengetal van alle gebouwen (oranje) vergeleken met het gemiddelde kengetal voor de gebouwen die gebouwd werden na 2006 (groen).

Het gemiddeld kengetal ligt voor de verschillende sectoren in dezelfde grootte-orde, namelijk ongeveer 200 kWhp/m², m.u.v. de horeca die gemiddeld een derde meer primaire energie gebruikt.  Bij analyse van de subsectoren zien we een grotere variatie tussen de gemiddelde kengetallen.

Na 2006 is er een duidelijke daling (-25%) van het energiegebruik in de tertiaire sector. De invoering van de isolatie-eisen in 2006 heeft een gunstig effect gehad.

 

Histogram per subsector

U kan in deze grafiek een detailbeeld vinden van de kengetallen per subsector.

 

Geografische spreiding van de gebouwen

Deze kaart geeft de geografische spreiding weer van de gebouwen per sector. Het gaat om ongeveer 270k gebouwen, dus ook de gebouwen waarvoor we geen kengetal konden berekenen.

 

 

Beschikbare informatie :
Rapport : Strategienota niet-residentiële gebouwen

Onderliggende dataset in Tableau Public

– Data-analyse door david.martens@efika.be